Инж. Росен Тодоров: 0888 455 770; Георги Анастасов: 0888 942 554; info@technoalp.com

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 1

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 1
Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради - Част 1

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 1

 

 

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 1. Съществуват редица проблеми, за които мениджърите на търговските сгради трябва да бъдат изключително наблюдателни. Подмяната и поддръжката на прозорци на високи сгради е може би един от най-важните, но пренебрегвани проблеми. Най-голямата причина, поради която много управители на сгради решават да не инвестират във високоефективни стъклени продукти или да изберат да отложат жизненоважни ремонтни, се свежда до разходите.

Често за инсталиране и поддръжка на сградата не се влагат качествени продукти, просто с цел спестяване на пари от първоначалните разходи. Въпреки това, цената за качествен монтаж на стъкла трябва да се сравни с дългосрочните разходи за изграждане и поддръжка на сградата. В почти всички случаи инвестирането във възможно най-високо качество от самото начало ще се изплати в дългосрочен план – по-малко разходи за поддръжка, ремонт и  енергоспестяване.

Ръководство за ремонт

Търговската подмяна на стъкла може да бъде скъпа, но справянето с масивни почиствания и разходи за подмяна може да струва много повече.

Поддръжката на търговски стъкла е нещо повече от това да поддържате прозорците и вратите в добър вид. Изборът на правилното качествено стъкло и обработката му може значително да намали разходите за енергия и осветление и да помогне на управлението на сградата – да контролира по-добре отпадъците и да поддържа устойчивост през цялата година.

Изборът на некачествени стъкла може значително да увеличи разходите, свързани с поддръжката на осветлението и температурата в големите високи сгради и офиси. Собствениците на сгради могат да компенсират тези разходи, като:

 

  • изберат високоефективни стъкла и продукти за остъкляване;
  • проектиратинтелигентното разположение на прозорците;
  • планиратзатъмняване на стъклата;
  • полагат цялостна грижаза енергията при поддръжката, свързана със стъклата.

 

Какво представлява ремонта на стъклата на търговските сгради?

 

Ако прозорец в дома се повреди и трябва да бъде ремонтиран или сменен, собственикът просто се обажда на изпълнител или експерт по монтаж на прозорци, за да се погрижи за проблема. Самата работа е сравнително лесна. Това, което може да е необходимо, е стълба. С нея да достигнете до прозорците на втория етаж или до всякакви декоративни прозорци на тавана или други пространства. Процесът е доста лесен. Това обаче далеч не е така, когато се занимаваме с търговски ремонти на стъкла в големи, високи сгради или небостъргачи.

За тези видове услуги, свързани с ремонт и поддръжка на стъкла, само добре обучени и специално лицензирани работници имат право да се отзовават. Само такива лица имат право да се издигат до такива големи височини, за да се справят с тези видове ремонти на стъкла и нуждите от поддръжка на търговски прозорци.

Какво представлява ремонта на стъклата на търговските сгради?

Накратко, търговският ремонт на стъкла се фокусира върху решаването на проблеми с пукнатини, стърготини, уплътнения, течове и други. Проблеми, които се появяват върху стъклата, най-често на търговски сгради, които имат голяма височина. От такъв тип ремонтни услуги най-често се нуждаят по-големи сгради като апартаменти, офис сгради, търговски центрове, небостъргачи и други големи сгради с множество стъклени прозорци и панели. Необходим е високоспециализиран екип за ремонти на големи височини, за да се справи безопасно с този вид работа.

 

На големи височини, при наличието на  множество стъклени прозорци и панели е необходима много грижа и внимание. Намаляването на разходите за качествени услуги не е добра идея. Изключително важно е да работите с квалифицирани и опитни експерти по всяко време, когато е необходимо да бъде извършен ремонт или подмяна.

 

Какво причинява повреди по стъклата на сградите?

 

Различни са факторите, които могат да доведат стъклата до състояние, което изисква те да бъдат поправени или заменени. Разликата е в детайлите и специфичните начини, по които тези фактори увреждат и въздействат върху стъклото. Някои от факторите, които могат да повредят  стъклата на сградите са следните:

 

Околната среда

 

Високите и големите сгради се простират високо в небето. На такава височина факторите, които биха засегнали стъклото, имат още по-голямо и по-опустошително въздействие. Вятърът, дъждът, слънцето и температурите са по-екстремни на тези височини и могат по-лесно да повредят стъклата и прозорците.

 

Природни сили и стихии

 

На големи височини стъклата и прозорците могат да бъдат повлияни повече от факторите на околната среда. Бурите са по-интензивни и налягането на вятъра е по-голямо така, че шансът за счупване на стъкло е по-висок. Освен това има други природни стихии, които могат да повредят стъклата на сградата. Такива са ураганите, бурите с градушки и други подобни.

 

Лошо измиване на прозорците на търговската сграда

 

Важно е прозорците да се поддържат чисти не само от естетическа гледна точка. Мръсотията може да натежи на прозорците, ако се натрупа и може да създаде допълнителен натиск. Натиска върху тези места по стъклото могат да бъдат по-податливи на напукване и счупване. Също така с течение на времето мръсотията по прозорците може да надраска повърхността и да създаде допълнителни слаби места.

 

Аварии и злополуки по време на поддръжка

 

Понякога възникват определени ситуации, които наистина не могат да бъдат напълно предвидени или избегнати. Работниците по поддръжката могат случайно да блъснат стъкло по време на работа и то да се спука или счупи. Някой вътре в сградата може да падне върху стъклото и да го повреди. Не са изключени и злополуки с птици, които могат да се блъснат в стъклата и да им причинят повреди или счупване.

 

В продължението на статията Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговски сгради – Част 1” ще доразгледаме още от проблемите и решенията, свързани със стъклата на търговските сгради.

Свързани публикации: