Инж. Росен Тодоров: 0888 455 770; Георги Анастасов: 0888 942 554; info@technoalp.com

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 2

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 2
Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради - Част 2

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 2

 

В първата част на статията за ремонта, подмяната и поддръжката на стъклата на търговските сгради, разгледахме някои от проблемите пред, които са поставени мениджърите, управляващи тези сгради. Тук ще обсъдим още от тези проблеми, тъй като безопасността е нещо много важно.

 

Малки повреди

 

Последният фактор, който ще коментираме, когато става въпрос за начина, по който възникват повредите, се свежда до бездействието и лошото поддържане на стъклата на търговските сгради. Когато забележите, каквито и да било повреди, е важно да се заемете с тях незабавно. Малките пропуквания бързо ще се увеличат и могат да създадат слаби зони, които само ще се влошават, ако бъдат игнорирани.

 

Кога да поправим стъклото и кога да го сменим?

 

Ако вашите стъклени прозорци или врати са претърпели малки повреди, въпросът, на който трябва да си отговорим е: как ще решим тези проблеми? Очевидно, повредата трябва да бъде отстранена, но дали е по-добре да се поправят повредените прозорци или просто да се сменят? Това, в някои случаи, може трудно да бъде определено, но обикновено следните обстоятелства могат да помогнат на собствениците на сгради да решат кое е правилното решение:

 

Кога да се поправи?

 

Обикновено е добре стъклото да бъде поправено, ако повреди засягат малки или незначителни части от структурата на прозореца. Течащи уплътнения и мръсни прозорци, трудно отварящ се прозорец, проникване на въздух и вода, малки драскотини в покритията и други подобни проблеми, обикновено могат да бъдат отстранени сравнително лесно. Това не означава, че можете да отлагате поддръжката и поправките на стъклата за неопределено време. Проблемите с уплътненията могат да доведат до проникване на вода и да засегнат стабилността на прозореца. Драскотини и проблеми с покритията на прозореца могат да направят панелите по-уязвими на допълнителни влияния. Има сериозен риск за здравето и безопасността на хората, намиращи се  в офисите на високите етажи, които имат прозорци, предназначени за отваряне, но не можещи да се отварят лесно. В случай на малки повреди и проблеми като тези, разходите за поправка на прозорците могат да се окажат по-ниски от тези за тяхната подмяна.( Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка )

 

Кога да се смени?

 

Другият въпрос свързан с поправката или замяната е следната. Прозорците или стъклата в търговската сграда са толкова повредени или компрометирани, че е твърде опасно да ги оставите на мястото им. Сериозните повреди могат да включват големи пукнатини и счупвания на стъклото, дълбоки драскотини в покритията или повърхността на прозореца, големи повреди или признаци за предстояща авария на стъклото. Поддръжката на прозорците в търговските сгради е от съществено значение за запазване на структурната цялост на стъклото. Всякакви видове сериозни повреди на стъклата или аварии на прозорците, трябва незабавно да се докладват. Хората трябва да избягват зоните и е необходимо да се повика професионалист, за да се премахне повреденото стъкло и да го замени възможно най-скоро. Рискът от сериозно нараняване далеч надхвърля разходите, свързани с общата поддръжка на фасадата на сградата.( Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка )

 

Обмисляне на ремонта на стъклата на търговските сгради

 

Когато сградата ви изисква поддръжка и ремонт на прозорците, е важно да обмислите внимателно няколко важни аспекта. Не е лесно да се стигне до прозорците на сграда с много етажи над земята. Още по-голямо предизвикателство е да се работи с прозорци от стъкло. Също така,  да се заменят големи стъклени пана на тези височини.

 

От самото начало е ясна загрижеността за безопасността на работниците, извършващи ремонтите. Те работят на големи височини, движат се около кранове и платформи и други видове оборудване и работят с големи пана от стъкло. Да получите всичко това на правилния етаж е предизвикателство само по себе си. След това трябва да  бъдат поправени или замените прозорците. Да се поставят нови стъклени пана на даденото място. Също така, да бъдат много точно и подробно следвани протоколите. През цялото време стъклата се сблъскват със силни ветрове, ниски и високи температури и други опасности. Работата с опитен и професионален екип за ремонт на стъкла на големи височни е от съществено значение. Не само за гарантиране на успешно извършена работа, но и за гарантиране на безопасността на всеки, който се намира в близост до мястото. (Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка)

 

Игнориране на повреди

 

Игнорирането на повредата на прозорец или стъклена врата на търговска сграда може да струва много на бизнеса. Скорошен доклад на известна компания, казва, че 39% от търовската консумация на енергия за отопление и 28% от консумацията на енергия за охлаждане се дължат на прозорците в сградата. Същото изследване показва, че над 34% от всички загуби на консумация на енергия в търговските помещения са поради неправилна поддръжка и нуждата от ремонт на прозорците. Нови видове стъкло и подобрени дизайни на прозорци също могат да помогнат за предпазване от проблеми с енергийната ефективност на прозорците. Затова е важно собствениците на сгради да поддържат добросъвестно прозорците на сградите. Да организират редовни инспекции и тестове, както и редовна поддръжка и поддържане на фасадата на сградата.

 

Видове стъкла за търговските сгради

 

С напредналите и подобрени технологии, стъклото може да се произвежда по повече начини, отколкото преди. Това е много важно за смяната на стъклените пана на високите етажи. Стандартното стъкло, като това, използвано в домовете и офис сградите, не е същото като това, което се намира на небостъргачи и търговски сгради.

 

Някои от общите характеристики на стъклата на търговските сгради включват:

 

 • контрол на топлината;
 • визуални обработки;
 • затъмняванеи контрол на слънцето;
 • термален комфорт и регулиране;
 • контрол на конденза;
 • ултравиолетов контрол;
 • заглушаване нашума;
 • цвят;
 • хидроизолиране;
 • енергийна ефективност;
 • други;

 

Видове стъкло, използвани в различни видове търговски сгради, включват:

 

 • наличие нагаз между стъклата;
 • единично пано;
 • двойнопано;
 • оцветяване;
 • закаляване;
 • устойчивостна пукнатини;
 • устойчивостпри удар;
 • отразяваща повърхност;
 • брониране.

 

Прозорците в небостъргачите и високите сгради са проектирани с по-голяма здравина и обикновено стъклото е устойчиво на счупване, проектирано да бъде трудно за увреда, ако стъклото падне от големи височини поради авария. Също така притежава и други характеристики като изолационните свойства, отразяване, цвят и др. Хидроизолацията и уплътненията също са важни. Характеристиките на стъклата на сградата, нейното местоположение, както и къде в сградата се намират прозорците, са също важни обстоятелства, които трябва да се вземат предвид при ремонта. ( Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка)

 

В последната част на статията – “Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговски сгради – Част 3”, ще доразгледаме и обощим проблемите и решенията, свързани със стъклата на търговските сгради.

Свързани публикации: