Инж. Росен Тодоров: 0888 455 770; Георги Анастасов: 0888 942 554; info@technoalp.com

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3
Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради - Част 3

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3

 

Ръководство за ремонт. В първата и втората част на статията за ремонта, подмяната и поддръжката на стъклата на търговските сгради, разгледахме някои от проблемите пред, които са поставени мениджърите, управляващи тези сгради. В тази последна част ще допълним и обощим тези проблеми, за да сме обхванали всички техни аспекти.

 

Съвети за подобряване на поддръжката на стъклата на търговските сгради

 

Необходимата поддръжка на стъклата и ремонта на стъклените конструкции във високите сгради е един постоянен процес. Според опитен хигиенист на прозорци, интервюиран от списание „Ню Йорк Таймс“, „почистването на стандартна сграда с  50 етажа би отнело 30 до 40 дни за почистване в цялост. Емпайър Стейт Билдинг със своите 102 етажа изисква шестима мъже и около четири месеца за почистване – и след като приключат, чистачите на прозорци трябва да започнат отново.“ Можем да заключим, че почистването на стъклата, ремонтът и поддръжката трябва да бъдат толкова рутинни, колкото всяко друго планувано почистване по график.

Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3.

Следните съвети могат да помогнат на управителите на сгради да бъдат в крак с поддръжката на стъклата. Също и да гарантират общата безопасност на почистването на прозорците:

 

Редовно измиване и проверка на  стъклата за признаци на повреди.

 

Редовното миене на стъкла е полезно за общата грижа и поддръжка на прозорците. Колкото по-често стъклото се почиства, толкова повече възможности има за инспекции и откриване на малки проблеми, преди да се превърнат в сериозни проблеми.

 

Планирайте квалифицирана инспекция поне два пъти годишно или сезонно, в зависимост от климата.

 

Непрофесионалното инспектиране от чистачите на прозорци и екипите за поддръжка не са достатъчни – професионална инспекция трябва да се извършва редовно. Проверките за изтичане на вода и въздух, проверките за безопасност и инспекциите за спазване на кодекса са от съществено значение за поддръжката.

 

Обърнете внимание на всяка една пукнатина.

 

Малките пукнатини и пропуквания могат бързо да се превърнат в голям проблем. Отслабеното стъкло е по-податливо към допълнителни счупвания и може да представлява сериозен проблем за безопасността на хората в и около сградата. Малките пукнатини могат да бъдат поправени, но големите изискват замяна на стъклото.

 

Щателен преглед за драскотини

 

Въпреки, че не са толкова сериозни като пукнатините, драскотините на повърхността на прозореца също трябва да бъдат открити и наблюдавани. На места със силни ветрове или ниски температури, драскотините могат да изложат стъклото на допълнителни рискове и накрая да се стигне до счупване.

 

Бъдете запознати с вида стъкло, използван във вашите сгради.

 

Всеки вид стъкло има различни параметри и е важно, къде ще бъде използвано. Ако сме наясно с това, поддръжката би била гарантирано по-лесна и ремонтите и подобренията биха могли да се извършват по-правилно.

 

Кога да поправите, вместо да замените?

 

Бързият ремонт може да стабилизира повреден прозорец, ако има малки драскотини. Друг път може да се наложи незабавна замяна, за да се защити цялостта на сградата и хората в района.

 

Проверете стъклата за признаци на въздушно и водно проникване.

 

Освен визуалните инспекции за признаци на износване или повреда, професионалните инспекции трябва да включват тестове за въздушно и водно проникване. Те могат да помогнат лесно да се диагностицират проблемите със стъклата и стъклените врати на търговските сгради.

 

Уверете се, че екипът ви и доставчикът на услуги използват правилните видове уплътнители.

 

Въпреки, че поддръжката и почистването на прозорци са от съществено значение за високите сгради, е също толкова важно да се гарантира използването на подходящи материали и продукти. Неподходящите материали за устойчивост във времето и вредни почистващи продукти могат да отслабят и повредят стъклото, вместо да го защитят.

 

Поддържайте оборудването за поддръжка на прозорци.

 

При екстремно високите сгради и по-високите сгради, поддържането на оборудването означава, че инспекциите и работата по поддръжка могат да бъдат извършвани по-бързо, а проблемите решени по-ефективно.

 

Разберете нуждата от поддръжка на цялостния екстериор, за да се запазят стъклата в най-добро състояние.

 

Поддръжката на прозорци включва и елементи на фасадата на сградата, освен самото стъкло. Поддържането на физическата структура, в която са поставени прозорците, и всички свързани подпорни структури, също може да помогне за поддържането на добро състояние.

 

Ползите от правилната поддръжка на стъклата

 

Правилната поддръжка и замяна на стъклата могат да донесат множество ползи, най-очевидната от които е безопасна работна среда. В първите две части на статията, споменахме как правилната поддръжка на стъклата и ремонтът могат да помогнат за запазване на енергията и създаване на по-устойчива среда. Въпреки това, има и други ползи, които заслужават да бъдат взети под внимание:

 

Защита на стъклото

 

На първо място ще поставим натрупването на прах, наличието на отпадъци, смога и др. влияния върху прозорците. Почистването на стъклата помага за осигуряване на достатъчно светлина. Преминавайки през тях вътрешното пространство може да се възползва от естествената светлина. Това може да помогне за поддържане на по-високи нива на комфорт за хората вътре. Също така ще осигури отлични условия за обитателите на сградата.

 

Здравословни ползи

 

Слънцето е важно, както за физическото, така и за менталното здраве. Именно то произвежда витамин Д, който от своя страна стимулира оптималното физическо, ментално и емоционално благополучие. Изследванията показват, че работата в тъмни, изолирани пространства влияе негативно на мотивацията и производителността на работниците. Като поддържате прозорците на сградата чисти и позволявате на естествената светлина да влиза, това може да бъде избегнато.

 

Удължава живота на сградата

 

Високата сграда е под по-голямо въздействие на вятъра спрямо по-ниската. Размерът на самата сграда също може с времето да натовари стъклата – поради налягането и теглото, което стъклото изпитва. Това може с времето да отслаби стъклените панели и да причини пропукване или счупване, ако не се поддържа. Затова изсоставените сгради губят прозорците си.

 

Отразяваща, а не абсорбираща светлина

 

Колкото повече мръсотия се натрупва на повърхността на сградата, толкова по-негативно става това за всички. Не само, че сградата придобива неприветлив вид, но това може да засегне и околните сгради, които се нуждаят от светлината, отразяща се от тази сграда, за да ги държи извън сянката ѝ. Стъклото ще отразява светлината, докато мръсотията и отпадъците ще абсорбират светлината.

Като се вземат предвид тези и множество други ползи от ремонта и поддръжката на стъклата, става още по-ясно защо екипите за управление на сгради трябва да подходят изключително сериозно към поддържането на поверената им сграда.

Заключение

В заключение можем да кажем, че районите, които са подложени на силни ветрове или високи нива на валежи, имат нужда от стъкла с по-голяма устойчивост на удар.А също и от специализирани покрития, които да спомогнат за непропускливостта на вода и въздух. Колкото по-високо от земята, толкова по-важно е да се използват специализирани стъкла, за да се гарантира безопасна и ефективна експлоатация на сградата. Изборът на правилното качество и обработка на стъкло, може значително да намали разходите за енергия и осветление. Също така и да помогне на управителя на сградата по-добре да управлява разходите – с по-добри възможности за замяна и ремонт на стъкла. Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3.

 

Относно това, какъв вид стъкло да се използва, какви допълнителни обработки или продукти да се използват, колко често трябва да се извършват инспекции и ремонти и дали подобренията трябва да се правят редовно или само, когато прозорците са повредени или се нуждаят от замяна – това са само част от проблемите, които екипите управляващи сградите трябва да обмислят. Може да е объркващо, кои са правилните решения, когато са нужни ремонти или поддръжка на стъклата. Работата с екип от професионалисти, които имат опит в работата с високи сгради, може да осигури надеждна грижа, когато е най-необходимо. Заявете консултация с екип от сертифицирани професионалисти, за да получите план за поддръжка на стъклата на вашата сграда. Ръководство за ремонт, подмяна и поддръжка на стъклата на търговските сгради – Част 3.

Свързани публикации: